Industriell belysning
Guide til industriell lysdesign
av Cory Peterson | Sist oppdatert 6. juni 2021 | Publisert 20. november 2020 |
Som enhver anleggsleder vet, utgjør industrianlegg veldig unike lysutfordringer. Fra produksjon av tømmer og metall til luftfartsindustrien, omfatter begrepet «industriell» mange forskjellige virksomheter. Industrielle bygninger er ofte ekstremt store rom med høyt tak og smale gangar.
Og i tillegg til dette har de også ofte kontorer og utearealer for lys. Å ha riktig belysning i disse miljøene er av største betydning.
Ikke bare tillater de ansatte å utføre sine daglige oppgaver på en effektiv og effektiv måte, men det er også viktig for å opprettholde et trygt arbeidsmiljø.
Det i seg selv er komplisert nok. Med så mange behov å møte, er det forståelig at industriell belysningsdesign er en så utfordrende innsats.
Men det er ikke det eneste som kreves av industriell belysning. I mange situasjoner trenger belysningen også å være i stand til å motstå tøffe miljøforhold som høye temperaturer, høy luftfuktighet, etsende atmosfære og skitne, støvete innstillinger, samtidig som de overholder gjeldende brann-, sikkerhets- og materialkoder.
Med så mange krav som må oppfylles, er det bare fornuftig at å påta seg et industrielt belysningsprosjekt er en stor og kostbar oppgave. Av denne grunn er det en god ide å velge belysning som fungerer effektivt, varer lenge og er lett vedlikeholdt. LED-belysning sjekker alle disse boksene og mer. Men det er bare ett aspekt ved å velge belysning på anlegget. Så hva med alt annet? Plukk opp tips og triks fra fagfolkene i vår Industrial Lighting Design Guide
Industriell anleggsbelysning
Hvordan vet jeg at jeg velger riktig belysning?
Det er ganske enkelt å vite om du velger riktig belysning. Hvis det sjekker alle boksene dine og faller innenfor budsjettet, er det riktig belysning for anlegget ditt.
Men hvert anlegg er annerledes, så hver bedrift vil trenge et annet lysoppsett. Nedenfor er en generell liste over ting som industriell belysning skal oppnå. Sjansen er at hvis belysningen din gjør dem alle, har du tatt det riktige valget.
- Skaper et trygt arbeidsmiljø
- Forebygger arbeidsulykker og fremmer sikkerhet
- Øker effektiviteten og produktiviteten
- Utfyller arbeidsplassen din
- Gir de perfekte belysningsnivåene
Hvilke trinn kan jeg ta for å fremme sikkerhet med belysning?
Vi har allerede nevnt det flere ganger, men i tilfelle du savnet det, bør belysningen din fremme sikkerhet. I et industrianlegg kan du forvente å finne arbeidstakere i en rekke forskjellige, potensielt farlige situasjoner.
Fra å kjøre gaffeltrucker og bruke tunge maskiner til smiing av metaller og å utføre presisjonsoppgaver, det er mange muligheter for farer. Selv de smale gangene, som ofte finnes i disse anleggene, kan være farlige.
Disse faktorene gjør det ekstremt viktig å ta ekstra skritt for å sikre en jevn lysfordeling. Og selv betyr ikke nødvendigvis det samme. Faktisk bør belysningen din endres fra innstilling til innstilling.
Til og med mener vi ingen lyspunkter og ingen svakt opplyste hjørner. Den beste måten å gjøre dette på er med en gratis fotometrisk belysningsplan, men vi kan gi noen generelle eksempler på beste praksis.
En smal strålevinkel belyser midtgangen riktig, mens brede strålevinkler er bedre for åpne områder. Det er også problemene med å overbelyse et område eller bruke upassende monteringsmetoder, noe som kan resultere i gjenskinn.
Dette er gitter på øynene og potensielt ekstremt farlig, hvis anlegget ditt er et høyrisiko arbeidsmiljø, som mange industrielle miljøer er. Vær bevisst på å gi et lys som er veldig lyst for oppgaven, men ikke så sterkt at det hindrer synet.
Sjekkliste for lysrevisjon
Lysdioder vs Verden
Installasjon av LED-belysning kan i utgangspunktet virke som en unødvendig utgift, men du vil raskt innse at det ikke bare sparer penger på sikt, det er mange, mange fordeler med å bruke LED-belysning fremfor tradisjonelle pærer.
Hvis du vil lese mer spesifikt om hvordan og hvorfor lysdioder er det beste valget, kan du gjøre det her , men vi gir deg også en rask oversikt for deg nedenfor.
LED-lys bruker opptil 75% mindre strøm enn tradisjonelle pærer, noe som betyr at de ekstra pengene du bruker på selve lysene og installasjon, raskt vil bli gjort tilbake i energibesparelser.
I noen tilfeller kan dette være ubetydelig, men i et industrianlegg, hvor du sannsynligvis har store belysningsoppsett, er disse besparelsene enorme.
I tillegg til energisparing, kan lysdioder også hjelpe deg med å redusere kostnadene andre steder. Så langt som tradisjonelle pærer går, har lysstoffrør den lengste glanstiden på omtrent 10 000 timer. Lysdioder har derimot en gjennomsnittlig levetid på omtrent 50000 timer.
Denne lange levetiden kombinert med en mer holdbar pære og armatur betyr at bytte til LED-belysning også vil hjelpe deg å redusere vedlikeholdskostnadene.
Som vi sa, LED-belysning er revolusjonerende, så dette er bare to av de mange, mange grunnene til at LED-lys er overlegne. De gir også større tilpasning, avgir liten eller ingen varme og krever ikke spesielle avhendingsmetoder.
High Bay vs. Low Bay
Til tross for at både high bay og low bay inventar var designet for å belyse store områder, er de faktisk ganske forskjellige lys. High Bay-lys er designet for å gi en lys glans fra et høyt utsiktspunkt.
Disse finnes oftest i fabrikker og lagre med høyt tak, men kan også brukes i andre omgivelser. Disse lampene fungerer best når de er installert på 30 fot eller høyere. Du finner både runde og lineære høye bukter, hver med sin egen spesielle applikasjon.
High Bay-lys er vanligvis festet i taket, eller henges opp med kroker. Denne enkle monteringen muliggjør enkel installasjon og muligheten til å tilpasse layoutet ditt.
Det er spesielt nyttig å bruke lysdioder for høye bukter, fordi de kan være vanskelige å endre på grunn av takhøyde og monteringsoppsett. Men med den lange levetiden og nesten vedlikeholdsfri glans av lysdioder, må du bekymre deg for dette mye sjeldnere.
I likhet med høye bukter, er lavbuktbelysning laget for å belyse et stort område. Men i motsetning til høye bukter, er de designet for mye lavere monteringshøyde. En lav bukt er et stort rom med takhøyde som vanligvis faller mellom 10 og 20 fot i høyden.
Vanligvis er LED-lys som brukes i områder med lite rom, i området 10.000 til 20000 lumen. Dette er fordi de er montert nærmere bakken enn høye bukter og ikke trenger en superkraftig LED-armatur for å opplyse rommet tilstrekkelig.
LED-lave bukter er tilgjengelige i lignende stiler, som runde / UFO-lys og lineære armaturer, men de er også tilgjengelige i overflatemonteringsalternativer.
Dette er en ekstra fordel for spesielt lave takhøyder der du sannsynligvis ikke vil ha en lavt hengende armatur. Det holder også lys utenfor veien for potensielle farer.
Hvor mange lumen trenger jeg?
Dette er kanskje det vanskeligste spørsmålet å svare på. Ulike fasiliteter krever forskjellige lysnivåer, det samme gjør forskjellige yrker og bransjer. Det er til og med forskjellige anbefalinger for lumenivåer, avhengig av hvor du er i bygningen.
Og med LED-belysning er det spesielt viktig å vurdere CRI når du diskuterer lumen. CRI, eller fargegjengivelsesindeks, er et mål på lysets kvalitet. Så hvis et lys har færre lumen enn et annet, men høyere CRI, kan det faktisk virke lysere enn lyset med flere lumen. Dette kan gjøre det vanskelig å bestemme et nøyaktig antall lumen.
Nedenfor finner du anbefalinger fra IESNA Lighting Handbook , men en fotometrisk belysningsplan er egentlig den eneste måten å finne ut nøyaktig hvor mange lumen anlegget ditt trenger.
Du kan også finne flere IESNA-anbefalinger her: Retningslinjer for belysning av lysdioder godt opplyst tekstil etterbehandlingsanlegg
Fabrikker
Å finne riktig lumennivå for produksjonsanlegget ditt avhenger av hva som lages inne i bygningen. Her er standardanbefalinger for noen vanlige produksjonsoperasjoner:
Lærproduksjon : Rengjøring, skjæring, fylling og strekking (20 fc til 30 fc); Etterbehandling (50 fc til 75 fc).
Sprengstoffproduksjon : 20 fc til 30 fc for å kjøre generatorer, kokekar og avtrekk.
Papirproduksjon : Slåing og sliping (20 fc til 30 fc); etterbehandling (50 fc til 75 fc); inspeksjoner (100 fc til 150 fc).
Produksjon av elektrisk utstyr : 50 fc til 75 fc for isolering og elektromagnetisk spiralvikling.
Hatteproduksjon : Farging, rengjøring, raffinering (50 fc til 75 fc); Forming, etterbehandling, stryking (100 fc til 150 fc); sying (200 fc til 300 fc)
Hanskeproduksjon : Strikking, sortering (100 fc til 200 fc); Trykk, sy (200 fc til 300 fc)
Smykkeproduksjon : 200 fc til 300 fc
Noen andre oppgaver kan kreve bedre synlighet. Om nødvendig kan bærbare belysningssystemer settes opp for å tillate dette arbeidet på bestemte steder.
Samlebåndsarbeid
Arbeid på samlebånd kan generelt klassifiseres avhengig av hvor kompleks oppgaven er. Her er en grunnleggende guide for belysningsnivåer for anlegg med monteringsarbeid.
TypeLysnivå (fc)
Enkel 20 – 30
Moderat 50 – 75
Vanskelig 100 – 150
Veldig vanskelig 200 – 300
Utdrag 500 – 750
Trebearbeiding og prosessering
Trebearbeidingsbygg har også unike belysningsbehov. Disse belysningsnivåene måles i en høyde på 3,3 fot.
Oppgave Lysnivå (fc)
Benk / sag ramme montering 30
Snu, kutte, kle på50
Polering 100
Malingsboder
God belysning er viktig i profesjonelle malingssprøyter, slik at teknikere kan blande maling, detaljere kjøretøy og male riktig område (hvis de ikke gjør dette, kreves omarbeid, noe som kan være den største utgiften for en malingsbutikk .
Kravene varierer avhengig av hvilke oppgaver som blir utført i forskjellige rom.
Oppgave Lysnivå (fc)
Malingsbehandling (dypping, sprøyting, håndmaling) 20 – 30
Fin håndmaling, etterbehandling 100 – 150
Malingblanding 100 – 200
Ekstra fin håndmaling, etterbehandling 200
Enkelte inspeksjonsanlegg for bilmaling krever enda høyere belysningskrav (opptil 10.000 lumen ved 3,3 fot). Imidlertid er disse kravene vanligvis mandat av en sertifiseringsprosess som er nødvendig for å åpne en malingsboksbelysning eller inspeksjonsanlegg.
Lasting av dokker og sveisebutikker
Lasting av dokker er et viktig område å lyse ordentlig, siden arbeidstakere trenger å kunne identifisere farer og flytte varer trygt i et trafikkfylt miljø. De fleste lasteplasser krever 10 fc belysning, mens områder med mindre gjenstander og etiketter kan kreve opptil 30 fc.
Sveiseområder er også viktig. Dette er en veldig detaljorientert handel, og sikkerhet er av største bekymring.
Oppgave Lysnivå (fc)
Arbeiderorientering 20 – 30
Generell sveising 30
Presisjonsbuesveising 500 – 750
Parkeringsplasser og bygningsutvendig
Parkeringsplassen og utsiden av bygningen har også spesifikke belysningsbehov. Dette sikrer at rommet ditt er innbydende og trygt for alle, noe som gjør det mindre mål for hærverk og annen eiendomskriminalitet.
En parkeringsplass må også gå linjen mellom belysningskvalitet og energieffektivitet, som vi dekker i vår parkeringslyslys kjøpeguide . Standardbelysningskravet for de fleste bedrifter og industribygninger er 6 fc i områder med høy trafikk, og 3 fc i resten av tomten.
Inngangs- og utgangsområder har et høyere krav på 5 fc, og minst 1,5 fc (vertikal luminans, i en høyde på 5 fot) kreves hvis du har sikkerhetskameraer på plass.
Sykehus, hoteller og skoler
Selv om disse stedene ikke er strengt industrielle, kan de fortsatt bruke IESNAs retningslinjer for belysning. Skoleklasser kan operere ved 30 til 40 fc. Datalaboratorier har et betydelig mindre krav på bare 30 fc. Hotell krever 10 fc for spisestuer og buffeer, og 50 fc i kjøkkenet.
Sykehus har mye mer spesifikke krav på grunn av de unike behovene til forskjellige deler av bygningen. Generelle avdelinger krever 30 fc, undersøkelsesrom trenger 50 fc, og behandlings- / operasjonsrom er de mest krevende med 100 fc.
I disse bygningene trenger trapper og ganger 5 fc, mens toaletter krever 30 fc.
Industriell LED-belysning
Med så mange krav som må oppfylles, er det bare fornuftig at å påta seg et industrielt belysningsprosjekt er en stor og kostbar oppgave. Av denne grunn er det en god ide å velge belysning som fungerer effektivt, varer lenge og er lett vedlikeholdt.
LED-belysning sjekker alle disse boksene og mer. Men det er bare ett aspekt ved å velge belysning på anlegget. Så hva med alt annet? Få tips og triks fra fagpersonene i vår Industrial Lighting Design Guide.